Η ιστορία μας

Α.Ο. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 

Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία είναι ελληνικό ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο.

Αποτελεί τμήμα του ιδρυτικού συλλόγου «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» και επίσημο έτος ίδρυσης είναι το 1927.

Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας(Κλουβί), όπου και διεξάγονται οι εντός έδρας αγώνες της.

Αποτελεί το μακροβιότερο και πιο διακεκριμένο τμήμα του συλλόγου. Χαρακτηριστικά του τμήματος είναι η πολυετής συμμετοχή του στην Α’ Εθνική κατηγορία (15) και οι συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (3) πριν την θέσπιση της Α’ Εθνικής και οι αξιόλογες πορείες στο κύπελλο Ελλάδας, με 2 παρουσίες στα ημιτελικά (1959-60, 1964-65) και 3 στα προημιτελικά (1963-64, 1965-66, 1982-83) της διοργάνωσης.

Από την περίοδο 2016-17 η ομάδα μετέχει στη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία.

Ιστορική αναδρομή

Ίδρυση και πρώτα χρόνια

Εκδήλωση επετείου ίδρυσης του συλλόγου το 1926, στον Κινηματογράφο «Εκλαίρ» της Κοκκινιάς. (εφ.«Η Βραδυνή», 24 Απριλίου 1926)
Ο σύλλογος «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» προϋπήρχε από το 1925, αλλά επίσημο έτος ίδρυσης είναι το 1927. Ιδρύθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς του Πειραιά, στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου ξεκινά παράλληλα με αυτή του συλλόγου, πριν ακόμα από την επίσημη ίδρυση του το 1927, του οποίου αποτέλεσε το πρώτο αθλητικό του τμήμα, ανάμεσα στα πολιτιστικά τμήματα που ήδη διέθετε.

Προπολεμική περίοδος και πρώτα βήματα

Η «Προοδευτική Νεολαία», που αναφέρεται απλά και σαν «Προοδευτική», μετείχε επίσημα στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιά από την περίοδο 1928-29, όποτε και εντάσσεται στην Γ’ Κατηγορία[. Από τον Οκτώβριο του 1926 και πριν ακόμα την δραστηριοποίησή της σε επίσημες διοργανώσεις, είχε ενταχθεί αρχικά στον Σύνδεσμο Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, δίνοντας παράλληλα φιλικούς αγώνες. Τον Νοέμβριο του 1926 ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά ενώνεται με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, όπου και εν τέλει εντάσσεται και η ομάδα. Επίσης, τον Νοέμβριο του 1926, ιδρύεται και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπου και εγγράφεται η Προοδευτική, αποτελώντας από τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία της, με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 31. Τον Φεβρουάριο του 1927, με την έναρξη πλέον του πρωταθλήματος 1926-27 της Ε.Π.Σ. Πειραιά, φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες πλέον διοργανώσεις, χωρίς όμως τελικά να συνεχίσει και έτσι, μέχρι και την ένταξη στα επίσημα πρωταθλήματα αυτής και πιο συγκεκριμένα στη Γ’ Κατηγορία την περίοδο 1928-29, εξακολούθησε να δίνει φιλικούς αγώνες σαν ανεξάρτητη ομάδα.

Στην Γ’ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι και την περίοδο 1933-34, καθώς από την επόμενη φαίνεται πως δεν συγκροτήθηκε, και κατόπιν αυτού συνέχισε στην Β’ κατηγορία. Έτσι, από την περίοδο 1934-35, μέσα πλέον της δεκαετίας του ’30, έλαβε μέρος στην Β’ κατηγορία, η οποία αποτελούσε την τελευταία ιεραρχικά κατηγορία για εκείνο το διάστημα. Την περίοδο 1935-36 τερμάτισε στην 1η θέση της Β’ κατηγορίας, ισοβαθμώντας με τον Άρη Πειραιώς (Κοκκινιάς), ωστόσο σε αγώνα κατάταξης μεταξύ τους, για την εξασφάλιση της θέσης και παράλληλα της ανόδου, ηττήθηκε με 1-0 και παρέμεινε στη Β’ κατηγορία. Τις επόμενες δύο περιόδους (1936-37 και 1937-38) συνέχισε να διεκδικεί την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, τερματίζοντας στις 3η και 2η θέση αντίστοιχα. Τελικά, την αμέσως επόμενη, 1938-39, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και προβιβάστηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Πειραιά, για πρώτη φορά. Στον τελευταίο αγώνα της για το πρωτάθλημα και ενώ ήδη μαθηματικά είχε ανακυρηχθεί πρωταθλήτρια, επικράτησε 3-0 της Άμυνα Κοκκινιάς (μετέπειτα Α.Ε. Νίκαιας) σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης.

Οι εντός έδρας αγώνες, επίσημοι και μη, διεξάγονταν από τα πρώτα χρόνια στο γήπεδο Πρώην Ποδηλατοδρομίου (μετέπειτα γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης) στο Νέο Φάληρο, το οποίο η ομάδα χρησιμοποιούσε μέχρι και την δεκαετία του ’70. Το 1939 χτίστηκε στην Νέα Κοκκινιά (από το 1940 Νίκαια), στα σύνορα με την περιοχή του Κορυδαλλού, το σημερινό Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, το όποιο έκτοτε άρχισε να χρησιμοποιεί ανα διαστήματα και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 να αποτελεί πλέον μόνιμη έδρα της.

Πρώτες σημαντικές προπολεμικές διακρίσεις

Την περίοδο 1939-40, με προπονητή τον παλαίμαχο διεθνή παίκτη Φίλιππο Κουράντη, τερμάτισε στην 3η θέση της Α’ κατηγορίας, πίσω από τους Εθνικό και Ολυμπιακό Πειραιώς, γεγονός που της έδωσε το δικαίωμα, ως τριταθλήτρια Πειραιά, να προκριθεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αξιοσημείωτες ήταν οι νίκες της στο πρωτάθλημα Πειραιώς επί του Θησέα Πειραιώς με 4-1 και επί του Αργοναύτη Πειραιώς με 7-2. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας 1939-40, τερμάτισε τελευταία στην 8η θέση του Νοτίου Ομίλου, πίσω από των Αστέρα Αθηνών, ενώ μοναδική της νίκη ήταν η επικράτηση με 2-1 επί του Αθηναϊκού. Παράλληλα την ίδια περίοδο, κατάφερε και ξεπέρασε την προκριματική φάση περιφέρειας Πειραιά του Κυπέλλου Ελλάδας επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας του Κεραμεικού Καμινίων (πρωταθλητής Β’ κατηγορίας) με 4-1 σε επαναληπτικό αγώνα (ο πρώτος αγώνας έληξε 0-0) στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης με παρουσία πάνω από 2000 θεατές. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από την ΑΕΚ (πρωταθλήτρια Αθηνών και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ελλάδας) με 5-1 στο γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας.

Διανύοντας πλέον τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το πρωτάθλημα της περιόδου 1940-41, διακόπηκε μόλις στην 3η αγωνιστική του, ενώ η Προοδευτική βρισκόταν στη 2η θέση, έπειτα από την ισοπαλία 2-2 με τον Εθνικό Πειραιώς, τη νίκη με 6-2 επί του Αργοναύτη και την ήττα με 1-0 από τον Κεραμεικό Καμινίων αντίστοιχα. Στη συνέχεια ακολούθησε η περίοδος της Κατοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας δεν διεξήχθησαν τα εγχώρια επίσημα πρωταθλήματα, ωστόσο όμως έλαβε μέρος στο ανεπίσημο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς που διεξήχθη την περίοδο 1943-1944, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου στην κατεχόμενη, από τις δυνάμεις του άξονα, Ελλάδα.

1945-1959: Μεταπολεμική περίοδος, σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες

1945-1955: Πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και πτωτική πορεία

Μεταπολεμικά, με την επανέναρξη πλέον των επίσημων πρωταθλημάτων, συνέχισε 8 χρονιές συνεχόμενα στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος Πειραιά (από το 1945-46 έως το 1952-53), χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να προκριθεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, τερματίζοντας όχι πιο πάνω από την 3η θέση, την οποία κατέλαβε τις περιόδους 1945-46 και 1947-48. Την περίοδο 1952-53 τερμάτισε τελευταία στην 6η θέση του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Πειραιά, γεγονός που την οδήγησε να διεκδικήσει την παραμονή της, μέσω αγώνα μπαράζ με τον πρωταθλητή της Α2′ κατηγορίας και συντοπίτη, Άρη Πειραιώς. Στον πρώτο αγώνα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 στο γήπεδο Νίκαιας, ενώπιον 5.000 περίπου θεατών και στον δεύτερο και επαναληπτικό αγώνα αναδείχθηκαν εκ νέου ισόπαλοι, χωρίς τέρματα όμως αυτή τη φορά (0-0). Έτσι, στον τρίτο πλέον αγώνα η Προοδευτική ηττήθηκε με 2-1 και υποβιβάστηκε προσωρινά στην Α2′ κατηγορία.

Στην Α2′ κατηγορία αγωνίστηκε προσωρινά για δύο περιόδους (1953-54 και 1954-55), όταν την τελευταία τερμάτισε στην κορυφή, μπροστά από τη Δόξα Πειραιά και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Έτσι, ως πρωταθλήτρια, έπρεπε να διεκδικήσει την επάνοδό της στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, μέσω αγώνα διαβάθμισης, με τον τελευταίο αυτής, Πανελευσινιακό. Στον πρώτο αγώνα επικράτησε με 5-3 εκτός έδρας στην Ελευσίνα και στον δεύτερο αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 εντός έδρας στο γήπεδο Νίκαιας εξασφαλίζοντας την επιστροφή της παράλληλα, στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος Πειραιά.

1955-1959: Σπουδαία πορεία και διακρίσεις και άνοδος στην νεοσύστατη Α’ Εθνική Κατηγορία

Έπειτα την επάνοδό της στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50, ξεκινά η σημαντικότερη μέχρι τότε πορεία της ομάδας και καθιερώνεται πλέον σαν τρίτη δύναμη του Πειραιά. Αρχικά, την περίοδο 1955-56 τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω από τους Εθνικό και Ολυμπιακό και μπροστά από τον Ατρόμητο Πειραιώς. Τις επόμενες δύο περιόδους 1956-57 και 1957-58, τερμάτισε στη 2η θέση και υψηλότερη που κατέλαβε ποτέ μέχρι τότε στο πρωτάθλημα του Πειραιά, πίσω από τον Ολυμπιακό και μπροστά από τον Εθνικό αντίστοιχα, κερδίζοντας ως δευτεραθλήτρια, την συμμετοχή της, στα αντίστοιχα πρωταθλήματα (1956-57 και 1957-58) της διοργάνωσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας του 1956-57 τερμάτισε στην 9η και προτελευταία θέση, μπροστά από τον ουραγό Παναργειακό και πίσω από τον Πανιώνιο και αξιοσημείωτες νίκες ήταν η επικράτηση επί του Παναργειακού με 5-1 εντός και 0-4 εκτός έδρας, ενώ ο Πέτρος Χριστοφίδης, ένας από τους ηγετικούς παίκτες της ομάδας, πέτυχε 15 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας 1957-58, πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της, τερματίζοντας στην 6η θέση σε σύνολο 12 ομάδων, ενώ ξεχώρισαν οι νίκες επί του Παναθηναϊκού (1-2 εκτός και 1-0 εντός έδρας) και οι εντός έδρας νίκες επί των ΠΑΟΚ (3-1) και ΟΦΗ (4-0) αντίστοιχα και επίσης οι εκτός έδρας νίκες επί των Πανιώνιου και Απόλλων Καλαμαριάς με 1-2 αντίστοιχα.

Την περίοδο 1958-59 ωστόσο, τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος Πειραιά, πίσω από την Α.Ε. Νίκαιας και μπροστά κατά σειρά από τους Πανελευσινιακό, Άρη Πειραιώς, Ατρόμητο και Αργοναύτη, χάνοντας έτσι για μία θέση την πρόκριση για τους αγώνες μπαράζ συμμετοχής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958-59. Την επόμενη περίοδο, 1959-60, συνέχισε αρχικά τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα του Πειραιά και κατά σειρά, τις 5 πρώτες αγωνιστικές, επικράτησε του Άρη Πειραιώς 4-0, ήρθε ισόπαλη 1-1 με τον Ατρόμητο Πειραιώς, ηττήθηκε με 1-0 από τον Πανελευσινιακό, ήρθε ισόπαλη 0-0 με τον Εθνικό και τέλος ήρθε επίσης ισόπαλη, αυτή τη φορά 1-1 με τον Αργοναύτη. Ωστόσο όμως, τον Οκτώβριο του 1959 αποφασίστηκε η καθιέρωση της μόνιμης Α’ Εθνικής κατηγορίας που θα αντικαθιστούσε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και όπου ως τετραθλήτρια Πειραιά της προηγούμενης περιόδου (1958-59), είχε δικαίωμα να συμμετάσχει.

Την συμμετοχή της στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της μόνιμης πλέον Α’ Εθνικής κατηγορίας, έπρεπε να διεκδικήσει μέσω αγώνα μπαράζ, όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Χαλκίδας, ο οποίος είχε εν το μεταξύ επιβληθεί και εκτοπίσει τον ΟΦΗ. Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στη Χαλκίδα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2, ενώ ισόπαλο (0-0) ήταν το αποτέλεσμα και στον επαναληπτικό στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης. Στον τρίτο πλέον, έπειτα από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες, αγώνα, που διεξήχθη στο ουδέτερο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας, η Προοδευτική επικράτησε 3-0, με δύο τέρματα του Πέτρου Χριστοφίδη (9’, 11’) και ένα του Νίκου Μητώση (58’) και εξασφάλισε, ενώπιον 10.000 θεατών, την ιστορική πρόκρισή της, στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

1959-1971: Στην Α’ Εθνική, διακρίσεις και οι υποβιβασμοί στη Β’ Εθνική

Αγωνίστηκε στα 10 από τα πρώτα 12 πρωταθλήματα της νεοσύστατης πλέον μόνιμης Α’ Εθνικής κατηγορίας και πιο συγκεκριμένα από την περίοδο 1959-60 μέχρι και την περίοδο 1970-71, με εξαίρεση της χρονιές 1963-64 και 1968-69 που αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική κατηγορία. Την περίοδο 1959-60 αποτέλεσε μία από τις τέσσερις πειραϊκές ομάδες που συγκρότησαν τις 16 συνολικά, του πρώτου πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και παράλληλα στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της στην Α’ Εθνική, επικράτησε 1-0 του Απόλλων Καλαμαριάς στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, με μοναδικό τέρμα του Νίκου Μητώση (67´), το οποίο ήταν το πρώτο και το πρώτο τέρμα χρονολογικά, που σημειώθηκε στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Η λήξη του πρωταθλήματος βρήκε την Προοδευτική στην 9η θέση της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με τον οποίο οδηγήθηκε σε αγώνα κατάταξης, για την τυπικά εξασφάλιση της βαθμολογικής θέσης, όπου ηττήθηκε με 2-0 και τελικά κατέλαβε την 10η θέση, αφήνωντας πίσω της κατά σειρά τους Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικό, Παναιγιάλειο, Παγκορινθιακό, Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και Α.Ε. Νίκαιας. Εντός έδρας υπέστη συνολικά μόλις 2 ήττες, από τους Ολυμπιακό (1-2) και Δόξα Δράμας (0-1) αντίστοιχα, ενώ μεταξύ άλλων αξιοσημείωτες ήταν οι εντός έδρας νίκες επί των Παναιγιάλειου (2-0), Παγκορινθιακού (3-1), Άρη Θεσσαλονίκης και Πανιωνίου με 2-1 αντίστοιχα και οι νίκες εκτός έδρας επί των Δόξας Δράμας (2-4) και Α.Ε. Νίκαιας με 0-4. Παράλληλα την ίδια περίοδο, αποκλείοντας τον Παγκορινθιακό (2-2 και 5-0) στην προημιτελική φάση, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπου συναντήθηκε τον Παναθηναϊκό και έπειτα από δύο ισοπαλίες (με 1-1 και 3-3 αντίστοιχα) αποκλείστηκε στο στρίψιμο του νομίσματος.

Την επόμενη περίοδο, 1960-61, έπειτα από ισοβαθμία, ξανά με ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, μετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε αγώνα κατάταξης για την εξασφάλιση βαθμολογικής θέσης στην Α’ Εθνική. Αυτή τη φορά με τον Άρη, με τον οποίο ισοβάθμησε στην 11η θέση και στον αγώνα κατάταξης μεταξύ τους, επικράτησε η Προοδευτική 2-0, εξασφαλίζοντας τυπικά την 11η θέση, πίσω από τον ΠΑΟΚ και μπροστά κατά σειρά από τον 12ο πλέον, Άρη και τους Απόλλων Καλαμαριάς, Παναιγιάλειο, Θερμαϊκό και Ατρόμητο Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτη ήταν η εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ (4-2) και οι εκτός έδρας νίκες επί των Εθνικού (0-3) και ΠΑΟΚ (1-3) αντίστοιχα. Την περίοδο 1961-62 τερμάτισε στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από τον Φωστήρα και μπροστά κατά σειρά από τους Νίκη Βόλου, Απόλλων Καλαμαριάς, Άρη, Αιγάλεω, Πανελευσινιακό και Δόξα Δράμας, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η εντός έδρας νίκη επί της Νίκης Βόλου (4-2) και η νίκη επί του Αιγάλεω (1-4) εκτός έδρας. Την επόμενη περίοδο, 1962-63, τερμάτισε δύο θέσεις πιο κάτω στον βαθμολογικό πίνακα, στην 12η θέση, όπου ισοβαθμώντας με τους Άρη Θεσσαλονίκης, Απόλλων Καλαμαριάς και Παναιγιάλειο, οδηγήθηκαν σε αγώνες κατάταξης, για την εξασφάλιση των προνομιούχων θέσεων της παραμονής. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε 3-1 από τον Άρη, στον δεύτερο αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Απόλλων και στον τρίτο ηττήθηκε 1-0 από τον Παναιγιάλειο και τελικά κατατάχθηκε στην 15η θέση και υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά.

Έπειτα τον υποβιβασμό της από την κορυφαία κατηγορία, την περίοδο 1963-64 μετείχε για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική, όπου και αναδείχθηκε, πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο, με σύνολο 22 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα, ενώ παράλληλα πέτυχε 82 τέρματα και δέχτηκε μόλις 20. Μοναδική ήττα της, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αποτέλεσε η εκτός έδρας ήττα στην Κρήτη με 3-1 από τον Ηρόδοτο, ενώ αντίθετα συνέτριψε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων οι εντός έδρας νίκες επί των Ατρομήτου Πειραιώς (5-1) και Αίαντα Σαλαμίνας (5-0) αντίστοιχα, επί των κρητικών ΟΦΗ (4-2), ΠΟΑ (4-0) και Ηρόδοτο (3-0) αντίστοιχα και επί του Ολυμπιακού Λουτρακίου με 7-0. Ηγετικό πρόσωπο αποτέλεσε ο Γιάννης Φραντζής, ο όποιος πέτυχε τα 40 από τα συνολικά 82 τέρματα της ομάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και των τεσσάρων (4) συνολικά ομίλων. Παράλληλα την ίδια περίοδο, απέδειξε τη δυναμικότητά της και στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου αποκλείοντας στη φάση των 16 τον Πανιώνιο εκτός έδρας στη Νέα Σμύρνη με 1-2 και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση, από όπου αποκλείστηκε με δυσκολία από την ΑΕΚ (0-1) στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης. Την άνοδό της, έπρεπε να διεκδικήσει μέσω ειδικού πρωταθλήματος, μεταξύ των πρωταθλητών των υπόλοιπων τριών ομίλων (Παναχαϊκή, Φίλιπποι Καβάλας και Α.Ο. Τρίκαλα αντίστοιχα), από το οποίο οι 2 πρώτοι προβιβάζονταν στην Α’ Εθνική. Αρχικά, αντιμετώπισε εντός έδρας τον ΑΟΤ, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στο γήπεδο Νίκαιας ενώπιον 6.000 θεατών και στη συνέχεια, αντιμετώπισε εκτός έδρας κατά σειρά τους Φιλίππους Καβάλας, ΑΟΤ και Παναχαϊκή, όπου επικράτησε 2-4 στην Καβάλα, ηττήθηκε 2-1 στα Τρίκαλα και αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στην Πάτρα. Στη συνέχεια αντιμετώπισε εντός έδρας στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης τους Φιλίππους Καβάλας, όπου επικράτησε 2-1 και στον τελευταίο πλέον και κρισιμότερο αγώνα, ενώ η Προοδευτική βρισκόταν στη 2η προνομιούχο θέση με 11 βαθμούς, αντιμετώπισε εντός έδρας στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης την Παναχαϊκή, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση, με διαφορά ενός βαθμού και επικρατώντας με 3-0, με δύο τέρματα του Φραντζή (34´, 48´ πέν.) και ένα του Παναγιώτη Σκούφου (66´), εξασφάλισε τη 2η θέση και την επάνοδό της στην Α’ Εθνική, ενώπιον 22.000 θεατών που είχαν παραβρεθεί για να παρακολουθήσουν τον καθοριστικό αγώνα.

Την περίοδο 1964-65, έχοντας μόλις επιστρέψει, στην Α’ Εθνική, πραγματοποίησε την πιο πετυχημένη παρουσία της μέχρι σήμερα τερματίζοντας με συνολικά 11 νίκες, 12 ισοπαλίες και 7 ήττες, στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό (ομάδες του λεγόμενου Π.Ο.Κ.), που είναι η υψηλότερη θέση μέχρι σήμερα, που κατέλαβε στο πρωτάθλημα. Παρέμεινε αήττητη από τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ (του οποίου επικράτησε εκτός έδρας στην Τούμπα και εντός έδρας με 1-0) και Άρη (με τον οποίο αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 εντός και εκτός έδρας) και από τον Ολυμπιακό Πειραιώς (του οποίου επικράτησε 0-3 και αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1), ενώ εντός έδρας ηττήθηκε συνολικά μόλις 2 φορές, από τους ΑΕΚ και Πανιώνιο με 0-2 αντίστοιχα. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, αποκλείοντας στην φάση των 16 τον Παναιγιάλειο (3-0) και στην προημιτελική φάση το Αιγάλεω (3-2) αντίστοιχα, έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία της, από όπου αποκλείστηκε εκ νέου από τον Παναθηναϊκό με δυσκολία, έπειτα από ήττα με 0-1 στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.

Στην τριετία που ακολούθησε πραγματοποίησε μια αγωνιστική πορεία, χωρίς ωστόσο σταθερότητα. Αρχικά, την περίοδο 1965-66 τερμάτισε στην 13η θέση, ισοβαθμώντας με τους Πανσερραϊκό και Παναιγιάλειο, με τους οποίους και οδηγήθηκε σε αγώνες κατάταξης για την παραμονή. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 0-1 από τον Παναιγιάλειο στη Νέα Φιλαδέλφεια και στον δεύτερο αγώνα επιβλήθηκε με 2-1 του Πανσερραϊκού στο στάδιο Τρικάλων με τέρματα των Παναγιώτη Σκούφου και Γιώργου Γρυπαίου. Ωστόσο, έπειτα από ισοβαθμία και στους αγώνες κατάταξης, μέτρησε ο συντελεστής τερμάτων της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, όπου η Προοδευτική υπερτερούσε κατά πολύ, έχοντας πετύχει συνολικά 42 τέρματα, ενώ Πανσερραϊκός και Παναιγιάλειος από 29 και 27 αντίστοιχα, εξασφάλισε την παραμονή στην Α’ Εθνική. Παράλληλα την ίδια περίοδο, αποκλείοντας τον Ατρόμητο Πειραιώς (2-4) από τη φάση των 16, έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας όπου αποκλείστηκε από τον Α.Ο. Καβάλα εκτός έδρας. Αντίθετα, την επόμενη περίοδο, 1966-67, τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μπροστά από τον Ηρακλή και πίσω από τον Εθνικό Πειραιώς, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογικά θέση (μετά την 4η θέση) που κατέλαβε, μέχρι σήμερα, στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο, 1967-68, τερμάτισε στη 16η θέση σε σύνολο 18 ομάδων και υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική για δεύτερη φορά στην ιστορία της, έπειτα από 4 συνεχόμενες χρονιές και 8 συνολικά, στην κορυφαία κατηγορία.

Εν το μεταξύ, με την έλευση της δικτατορίας του 1967 στην πολιτική ηγεσία της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας της μέχρι το 1974, η Προοδευτική, λόγω του ότι απαρτιζόταν από ανθρώπους προοδευτικών πεποιθήσεων, κάτι που δεν ήταν αρεστό σε μέλη του δικτατορικού καθεστώτος, έγινε στόχος και υπήρξε έντονη κόντρα μεταξύ αυτών και συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών και διοικητικών στελεχών της Προοδευτικής. Πιο συγκεκριμένα, μέλη του καθεστώτος, «υποχρέωσαν” το 1967 να αποχωρήσει ένας από τους βασικότερους ποδοσφαιριστής της ομάδας, ο Χαράλαμπος Βεργίδης. Επίσης, έπειτα από απαίτηση του καθεστώτος, έκλεισε και ο Σύνδεσμος Οπαδών.

Έχοντας υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική για δεύτερη φορά στην ιστορία της, την περίοδο 1968-69 τερμάτισε στη 2η προνομιούχο θέση του Νοτίου ομίλου, πίσω από την Παναχαϊκή και μπροστά από τον Φωστήρα, με σύνολο 19 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες. Εντός έδρας υπέστη μόνο 1 ήττα από τον Εθνικό Αστέρα 0-2, ενώ αντίθετα παρέμεινε αήττητη από την πρωταθλήτρια Παναχαϊκή, με την οποία αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 εντός έδρας και εκτός έδρας επικράτησε η Προοδευτική με 1-2. Έτσι, ως δευτεραθλήτρια, διεκδίκησε την επάνοδό της στην κορυφαία κατηγορία, μέσω ειδικού αγώνα με τον 14ο της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής, Απόλλωνα Αθηνών. Στον πρώτο καθοριστικό αγώνα στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, επικράτησε με 1-0, ενώ με το ίδιο αποτέλεσμα ηττήθηκε στον δεύτερο αγώνα στο γήπεδο Ριζούπολης και οι ομάδες έπειτα την ισοπαλία μεταξύ τους, με αποτέλεσμα 1-1, οδηγήθηκαν πλέον σε τρίτο αγώνα στο ουδέτερο γήπεδο της ”Λεωφόρου”, όπου αναδείχθηκαν εκ νέου ισόπαλοι με 1-1. Τελικά, έπειτα την ισοπαλία μεταξύ τους, με συνολικό αποτέλεσμα 2-2, η λύση δόθηκε με τον παράδοξο τρόπο του στριψίματος του νομίσματος, που συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια, βρίσκοντας τυχερή την Προοδευτική, όπου και κέρδισε την επάνοδό της στην κορυφαία κατηγορία.

Την περίοδο 1969-70, προπονητής ανέλαβε ο Πορτογάλος Σεβεριάνο Κορέιρα, υπό την καθοδήγηση του οποίου η ομάδα πραγματοποίησε σχετικά καλή παρουσία. Με σύνολο 9 νίκες, 13 ισοπαλίες και 12 ήττες, τερμάτισε στη 12η θέση, μπροστά από τον ΟΦΗ. Από τις συνολικά 12 ήττες, εντός έδρας ηττήθηκε μόλις 2 φορές, από τους ΑΕΚ και Παναθηναϊκό με 0-2, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό της περιόδου, ήταν κυρίως η εντός έδρας νίκη που πέτυχε επί του πρωταθλητή Κύπρου της προηγούμενης χρονιάς, Ολυμπιακού Λευκωσίας με 9-0, καθώς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της Α’ Εθνικής την εποχή εκείνη και παράλληλα τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Προοδευτικής στην κορυφαία κατηγορία μέχρι σήμερα.

Την επόμενη περίοδο, 1970-71, δεν εμφανίστηκε καθόλου ανταγωνιστική, καθώς με σύνολο 5 μόλις νίκες, 14 ισοπαλίες και 15 ήττες τερμάτισε στη 16η θέση σε σύνολο 18 ομάδων, μπροστά από τους ΟΦΗ και ΕΠΑ Λάρνακας και υποβιβάστηκε εκ νέου στην Β’ Εθνική. Εντός έδρας υπέστη 5 ήττες, ενώ από τις 5 συνολικά νίκες της στο πρωτάθλημα, οι 3 ήταν εντός έδρας, όπου επικράτησε των Άρη (2-1), Πιερικού (1-0) και ΕΠΑ Λάρνακας (2-0) αντίστοιχα, ενώ εκτός έδρας επικράτησε των Ολυμπιακού Πειραιώς και Φωστήρα με 1-2 αντίστοιχα.

1971-1997: Μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής και επάνοδος στην Α’ Εθνική, έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια

1971-1987: 15 συνεχόμενες χρονιές στη Β’ Εθνική και πρώτη φορά υποβιβασμός στη Γ’ Εθνική

Έπειτα από τον υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία, στην οποία ήδη μετρούσε 10 σύνολο συμμετοχές, συνέχισε 15 συνεχόμενες αγωνιστικές χρονιές (από 1971-72 μέχρι 1986-87) στη Β’ Εθνική. Κατά τις πρώτες χρονιές της στη Β’ Εθνική, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε πολύ καλές παρουσίες, πλησιάζοντας την επάνοδο στην Α’ Εθνική. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 1971-72 τερμάτισε στη 2η θέση, με διαφορά μόλις 1ος βαθμού από τον πρωταθλητή Ατρόμητο Αθηνών, την περίοδο 1973-74 στην 3η θέση πίσω από τους πρωταθλητή Ατρόμητο Αθηνών και δευτεραθλήτρια Καλαμάτα, την αμέσως επόμενη 1974-75, στη 2η θέση πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλων Αθηνών, θέση η οποία έπειτα από αναδιοργάνωση της κατηγορίας δεν έδινε πλέον το δικαίωμα της ανόδου ως δευτεραθλήτρια, ενώ την περίοδο 1976-77 διεκδίκησε ξανά την επάνοδο, την οποία όμως στερήθηκε άδικα τελικά, λόγω αφαίρεσης 4 βαθμών, κατηγορούμενη για δωροδοκία στον Α.Π.Σ. Πάτραι. Συνέχισε στη Β’ Εθνική και παρόλο που το περισσότερο διάστημα αποτελούταν από πολύ αξιόλογους ποδοσφαιριστές δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο, τερματίζοντας όχι πιο πάνω από την 4η θέση, την οποία κατέλαβε τις περιόδους 1978-79 και 1980-81, ενώ αντίθετα την περίοδο 1986-87, έπειτα από την αφαίρεση 1ός βαθμού, η οποία ουσιαστικά της στέρησε την παραμονή, τερμάτισε στη 15η θέση (πρώτη θέση της ζώνης υποβιβασμού) και υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Παράλληλα, η καλύτερη πορεία της στο Κύπελλο Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα της 15ετής παρουσίας της στη Β’ Εθνική, ήταν την περίοδο 1982-83, όπου αποκλείοντας κατά σειρά τους Αθηναϊκό, Διαγόρα Ρόδου, και Δόξα Δράμας (ομάδα Α’ Εθνικής), έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση από όπου και αποκλείστηκε από την Ρόδο (ομάδα Α’ Εθνικής).

1987-1992: Πρώτα χρόνια στη Γ’ Εθνική

Στη Γ’ Εθνική αγωνίστηκε αρχικά 3 συνεχόμενες περιόδους (1987-88, 1988-89 και 1989-90), όταν την τελευταία κατέκτησε το πρωτάθλημα και προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, από την οποία όμως την αμέσως επόμενη, 1990-91, υποβιβάστηκε εκ νέου στη Γ’ Εθνική. Την περίοδο 1991-92, υπό την τεχνική ηγεσία του Γιάννη Κυράστα τερμάτισε στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα του Νοτίου Ομίλου, ισοβαθμώντας με τον Ηλυσιακό, με τον οποίο κατά συνέπεια οδηγήθηκε σε αγώνα κατάταξης για την εξασφάλιση της 2ης προνομιούχου θέσης που έδινε το δικαίωμα της ανόδου. Στον αγώνα αυτόν, ο οποίος διεξήχθη στο ουδέτερο Ολυμπιακό Στάδιο, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στην κανονική διάρκεια και την παράταση και οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου με κύριο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της Γιάννη Παπαμιχαήλ που απέκρουσε 2 πέναλτι και τις εύστοχες εκτελέσεις των Θανάση Σφέτσα, Σίμου Καραγιαννίδη, Μπάλα και Τάκη Μανδραφλή επικράτησε με 4-2 και εξασφάλισε τη 2η προνομιούχο θέση και την πολυπόθητη επάνοδό στη Β’ Εθνική, ως δευτεραθλήτρια, ενώπιον 6.000 περίπου φιλάθλων της που την ακολούθησαν στον κρίσιμο αυτό αγώνα.

1992-1997: Στη Β’ Εθνική, δημιουργία ΠΑΕ και επάνοδος στην Α’ Εθνική, έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια

Με την επάνοδό της στη Β’ Εθνική και ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε ήδη από το 1979 εισαχθεί στον επαγγελματισμό, απέκτησε επαγγελματική μορφή και μετατράπηκε ακολούθως σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, με την ονομασία «Π.Α.Ε. Προοδευτική». Στη Β’ Εθνική αγωνίστηκε τις επόμενες 5 συνεχόμενες χρονιές (από το 1992-93 ως το 1996-97), όταν την τελευταία τερμάτισε στη 2η θέση και εξασφάλισε την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία. Την τελευταία αγωνιστική επικράτησε 0-2 εκτός έδρας με τέρματα των Σάκη Αλμανίδη (3´ πεν.) και Νίκου Φούσκα (73´) της αδιάφορης βαθμολογικά Δόξας Δράμας και εξασφάλισε μαθηματικά την 2η προνομιούχο θέση, την οποία διεκδικούσε ο Παναιτωλικός, που την οδήγησε στην Α’ Εθνική, έπειτα από 26 χρόνια απουσίας της, ενώπιον περίπου 1000 φιλάθλων της που ταξίδεψαν στη Δράμα, για να παρακολουθήσουν τον καθοριστικό, για την πολυπόθητη άνοδο, αγώνα.

1997-2004: Μεταξύ Α’ και Β’ Εθνικής

1997-2000: Στην Α’ Εθνική

Στην Α’ Εθνική πλέον, έπειτα από 26 συνεχόμενα χρόνια απουσίας της και για πρώτη φορά έπειτα την επαγγελματοποίηση της κατηγορίας το 1979, αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές. Αρχικά, την περίοδο 1997-98, πρώτη χρονιά του συλλόγου στην Α’ Εθνική ως επαγγελματικός, τερμάτισε στην 14η θέση, μπροστά από τον Εθνικό και 2 μόλις βαθμούς, πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, επικράτησε 3-0 εντός έδρας του Αθηναϊκού, η οποία είναι και η πρώτη «επαγγελματική” νίκη του συλλόγου ως ΠΑΕ, στην Α’ Εθνική, ενώ στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ακολούθησαν και άλλες αξιόλογες νίκες, με πιο ξεχωριστή, την επικράτηση εντός έδρας επί της ισχυρής τότε ΑΕΚ, με 3-2 και επίσης την επικράτηση εντός έδρας με 1-0 στο ντέρμπι με τον Ιωνικό στην πρώτη αναμέτρηση των δύο συλλόγων στην κορυφαία κατηγορία. Την επόμενη περίοδο, 1998-99, τερμάτισε δύο θέσεις πιο πάνω στη 12 και ακολούθησαν ξανά σπουδαίες νίκες όπως οι εντός έδρας επί των ΠΑΟΚ και Άρη με 2-1 αντίστοιχα και οι εκτός έδρας επί των Εθνικού και Ηρακλή με 0-2 και 0-1. Την περίοδο 1999-00, με σύνολο μόλις 7 νίκες και ισοπαλίες αντίστοιχα και 20 ήττες, τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε προσωρινά, έπειτα από τρεις συνεχόμενες χρονιές στην κορυφαία κατηγορία, ωστόσο όμως από τις 7 μόλις νίκες, ξεχώρισαν αυτές με 1-0 επί των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ εντός έδρας αντίστοιχα.

2000-2004: Μεταξύ Α’ και Β’ Εθνικής και υποβιβασμός

Στην Β’ Εθνική πλέον, αγωνίστηκε προσωρινά δύο χρονιές (2000-01 και 2001-02), όταν την τελευταία τερμάτισε στην 3η προνομιούχο θέση και ως τριταθλήτρια επανήλθε άμεσα, έπειτα από 2 χρόνια απουσίας στην Α’ Εθνική, όπου αγωνίστηκε επίσης για δύο χρονιές. Αρχικά, την περίοδο 2002-03 τερμάτισε στη 11η θέση, πραγματοποιώντας αξιόλογη παρουσία και πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες, όπως οι εκτός έδρας επί των Παναθηναϊκού και Ιωνικού με 0-1 αντίστοιχα και οι εντός έδρας επί των Ακράτητου, Άρη και Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 5-1, 3-1 και 1-0 αντίστοιχα. Την περίοδο 2003-04, με σύνολο μόλις 4 νίκες (όλες εντός έδρας), 8 ισοπαλίες και 18 ήττες, τερμάτισε στη 16η και τελευταία θέση, πίσω από τους Πανηλειακό και Ακράτητο, γνωρίζοντας έτσι τον υποβιβασμό στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Πιο ξεχωριστή, από τις 4 συνολικά, νίκη, ήταν η επικράτηση για την 3η αγωνιστική, επί του Ολυμπιακού με 1-0 και στις υπόλοιπες 3, επικράτησε των Πανηλειακού και ΟΦΗ με 2-0 αντίστοιχα και του Ηρακλή με 3-2. Αντίθετα, παρά την άσχημη αγωνιστική πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, στο Κύπελλο Ελλάδας της ίδιας περιόδου (2003-04) πραγματοποίησε αρκετά αξιοπρεπή πορεία, όπου αποκλείοντας κατά σειρά τους Κασσάνδρα και Ακράτητο έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση από όπου αποκλείστηκε με δυσκολία (4-3 στα πέναλτι) από την Καστοριά.

2004-2016: Οικονομικά προβλήματα και χαμηλές κατηγορίες

2004-2007: Β’ Εθνική, χρέη της ΠΑΕ και οικονομική αδιέξοδος και πρώτη φορά υποβιβασμός στην Δ’ Εθνική

Έπειτα τον υποβιβασμό πλέον στη Β΄ Εθνική και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ξεκινά μια καθοδική περίοδος για την ιστορία της Προοδευτικής. Στη Β’ Εθνική αγωνίστηκε 3 συνεχόμενες περιόδους (2004-05, 2005-06 και 2006-07), όταν την τελευταία τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε. Τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη της ΠΑΕ που είχαν εν το μεταξύ προκύψει, οδήγησαν αρχικά τον πρόεδρο της Γιάννη Καρρά, σε σκέψεις για συγχώνευση με τον Ερμή Κορυδαλλού, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έπειτα από την έντονη αντίδραση και άρνηση των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων του συλλόγου. Τελικά αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στη Γ΄ Εθνική, μιας και αδυναμούσε, αλλά να υποβιβαστεί απευθείας στην αμέσως κατώτερη και πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία, Δ΄ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ώστε να χρεοκοπήσει ως ΠΑΕ και κατ’ επέκταση να απαλλαγεί από τα χρέη της, όπως προβλεπόταν από τον αθλητικό νόμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονη κόντρα, με πολλές διαμαρτυρίες και παράπονα, από την πλευρά των οργανωμένων οπαδών προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ και επί 21 συνεχή χρόνια βασικό χρηματοδότη της Προοδευτικής, Γιάννη Καρρά, τον οποίο κατέστησαν υπεύθυνο για αυτή την πορεία της ομάδας, και να ακολουθήσει τελικά η παραίτησή του, στα μέσα του καλοκαιριού του 2007. Με τον υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική και τη διάλυση της ΠΑΕ, μετατράπηκε σε ερασιτεχνική μορφή, ως «Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία», στηριζόμενη στον ερασιτέχνη σύλλογο.

2007-2011: Δ’ Εθνική

Στη Δ’ Εθνική, πρωτόγνωρη κατηγορία για την Προοδευτική, στην οποία βρέθηκε για πρώτη φορά λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αγωνίστηκε τέσσερις συνεχόμενες περιόδους. Τις πρώτες 3 περιόδους και πρώτες στην ιστορία της στη Δ’ Εθνική (2007-08, 2008-09 και 2009-10), αποτύγχανε να κατακτήσει την άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Παράλληλα, η αποτυχία για κάποια κατάκτηση εντός αυτής της τριετίας, συνοδεύτηκε και στην ερασιτεχνική διοργάνωση του Κυπέλλου Πειραιά όπου συμμετείχε επίσης για πρώτη φορά, καθώς η καλύτερη πορεία της στην διοργάνωση ήταν μέχρι την ημιτελική φάση την περίοδο 2009-10, όπου και αποκλείστηκε -με δυσκολία στην διαδικασία των πέναλτι- από το γειτονικό Α.Π.Ο. Κερατσίνι (ομάδα επίσης Δ’ Εθνικής). Αντίθετα, την περίοδο 2010-11 η αγωνιστική της πορεία ήταν πλήρως επιτυχημένη, καθώς με αρκετά ευκολία και 6 μόλις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος αναδείχθηκε μαθηματικά πρωταθλήτρια στον 9ο όμιλο της Δ’ Εθνικής, όποτε και επικράτησε με 2-0 εντός έδρας της Τριγλίας Ραφήνας και επίσης κατέκτησε το Κύπελλο Πειραιά για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξασφαλίζοντας σαν ερασιτεχνική Νταμπλούχος την επάνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα στη Γ’ Εθνική.

2011-2014: Γ’ Εθνική, οικονομικών προβλημάτων συνέχεια και υποβιβασμός

Με την άνοδό της στην Γ’ Εθνική και τα οικονομικά προβλήματα ωστόσο να συνεχίζουν να ταλανίζουν τον σύλλογο, απέκτησε ημιεπαγγελματική μορφή, ύστερα από την αδυναμία μετατροπής σε επαγγελματική (Π.Α.Ε) και μετατράπηκε ακολούθως σε Τμήμα Αμοιβόμενων Ποδοσφαιριστών (Τ.Α.Π.), με την ονομασία «Τ.Α.Π. Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία». Την περίοδο 2011-12 τερμάτισε στην 9η θέση του 1ου ομίλου, γεγονός που την ανάγκασε να συμμετάσχει σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο ουδέτερο στάδιο Τρικάλων και επικράτησε 1-0 του Μέγα Αλέξανδρου Ηράκλειας, εξασφαλίζοντας την παραμονή της. Παράλληλα στο κύπελλο Ελλάδας απέκλεισε στον Β’ γύρο την Αναγέννηση Γιαννιτσών (ομάδα Β’ Εθνικής) και ακολούθως στη συνέχεια, αποκλείστηκε από τον ανώτερο Αστέρα Τρίπολης (ομάδα Α’ Εθνικής).

Την περίοδο 2012-13 βρέθηκε στην 7η θέση του 1ου ομίλου με 36 βαθμούς, θέση που έδινε το δικαίωμα προβιβασμού στη Β’ Εθνική. Λόγω όμως τιμωρίας που της επιβλήθηκε, της αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί, οδηγώντας την σε ισοβαθμία στην 7η θέση με τον Πανηλειακό και τον Α.Ο. Γλυφάδας, οι οποίοι υπερτερούσαν και τελικά η Προοδευτική κατατάχθηκε στην 9η θέση, μη καταφέρνοντας να προβιβαστεί. Παράλληλα, στο κύπελλο Ελλάδας, απέκλεισε στον 1ο γύρο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (ομάδα Β’ Εθνικής) και στη συνέχεια, στη φάση των 32 αποκλείστηκε με 2 ήττες (4-0 και 1-2) από τον Παναθηναϊκό.

Υποβιβασμός στην ΕΠΣ Πειραιά

Την επόμενη περίοδο 2013-14 ύστερα από αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Γ’ Εθνική συγχωνεύεται με την Δ’ Εθνική και αποκτά ερασιτεχνική μορφή, ενώ η δεύτερη παύει να υφίσταται. Ακολούθως, η ομάδα συνεχίζει σαν ερασιτεχνική, με την ονομασία «Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία». Ωστόσο όμως, με τις οικονομικές αδυναμίες να εξακολουθούν να υπάρχουν και να αυξάνονται, ταλαιπωρώντας τον σύλλογο και κατ’ επέκταση το ποδοσφαιρικό τμήμα, η ομάδα σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά δεν παρουσιάζεται καθόλου ανταγωνιστική, καθώς σε σύνολο 15 ομάδων τερμάτισε στη 12η θέση του 5ου ομίλου και υποβιβάστηκε. Καθώς όμως η Δ’ Εθνική πλέον δεν υφίστανται, υποβιβάστηκε απευθείας στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, έπειτα την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών όπου συμμετείχε ανελλειπώς. Παράλληλα, την ίδια περίοδο συμμετείχε και στην πρώτη διοργάνωση στα χρονικά, του κυπέλλου Γ’ Εθνικής, από όπου και αποκλείστηκε εκτός έδρας από τον Πανελευσινιακό (3-2), μόλις στην 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου.

2014-2016: Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά και επάνοδος στις Εθνικές κατηγορίες

Έπειτα τον υποβιβασμό από την Γ’ Εθνική, η ομάδα αγωνίστηκε την επόμενη διετία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Πειραιά. Τον Ιούλιο του 2014, έπειτα από ψηφοφορία, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος ανέλαβε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας Δημήτρης Χόρτσας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, πρόεδρος ανέλαβε ο επιχειρηματίας Βασίλης Κατσαρός με στενό του συνεργάτη και επίσης βασικό χρηματοδότη τον Νίκο Λεμονή, με στόχο την άμεση επάνοδο. Ωστόσο όμως, την περίοδο 2014-15 τερμάτισε στη 2η θέση του 1ου ομίλου της Α΄ ΕΠΣ Πειραιά, πίσω από το Α.Π.Ο. Κερατσίνι, μη καταφέρνοντας τελικά να κατακτήσει την επάνοδό της στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα την ίδια περίοδο, κατέκτησε το κύπελλο Πειραιά, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας 0-2 της Α.Ε. Μοσχάτου στον τελικό κυπέλλου Πειραιά, στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Αντίθετα, την περίοδο 2015-16, επί προεδρίας Κατσαρού, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Α’ ΕΠΣ Πειραιά, κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, με συνολικά 27 νίκες και 3 ισοπαλίες και 118 τέρματα υπέρ και 6 μόλις κατά, εξασφαλίζοντας μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την πρότελευταία αγωνιστική, στην οποία επικράτησε εκτός έδρας της Α.Ε. Νίκαιας με 0-10. Ως πρωταθλήτρια του 2ου ομίλου της Α’ ΕΠΣ Πειραιά, κέρδισε την συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών ΕΠΣ, όπου συμμετείχε στον 9ο όμιλο μαζί με τον επίσης πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣ Πειραιά (1ου ομίλου) Αετό Κορυδαλλού, από τον οποίο είχε υποστεί αποκλεισμό στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πειραιά και τους αντίστοιχους πρωταθλητές της ΕΠΣ Αθηνών, Αιγάλεω και Άγιο Ιερόθεο. Συνέχισε αήττητη και σε αυτή την πρόκληση, όπου κέρδισε την επάνοδό της στη Γ’ Εθνική, τερματίζοντας στην 1η θέση του 9ου ομίλου, με σύνολο 4 νίκες και 2 ισοπαλίες, με πιο ξεχωριστή νίκη, την επικράτηση με 4-1 επί του Αιγάλεω, εντός έδρας, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η πορεία και τα στατιστικά στο ελληνικό πρωτάθλημα

Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος (Εθνικό πρωτάθλημα) είναι οι εξής: 1939-40, 1956-57, 1957-58. Καλύτερη θέση που κατέλαβε είναι η 6η (σε σύνολο 12 ομάδων) την περίοδο 1957-58.

Μεγαλύτερες (σε έκταση του σκορ) νίκες:
Εντός έδρας: Προοδευτική – ΟΦΗ 4-0 (04/05/1958, 1957-58)
Εκτός έδρας: Παναργειακός – Προοδευτική 0-4 (03/02/1957, 1956-57)

Μεγαλύτερες (σε έκταση του σκορ) ήττες:
Εντός έδρας: Προοδευτική – Ολυμπιακός Πειραιώς 0-4 (07/04/1957, 1956-57)
Εκτός έδρας: ΑΕΚ – Προοδευτική 7-2 (16/03/1940, 1939-40)

Aγων. περίοδος Όμιλος (σύνολο ομάδων) θέση
1939-40 Νότιος (8 ομάδες) 8η
1956-57 Ενιαίος (10 ομάδες) 9η
1957-58 Ενιαίος (12 ομάδες) 6η

Α’ Εθνική κατηγορία
Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική είναι οι εξής: 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1964-65, 1965-66, 1966-67, 1967-68, 1969-70, 1970-71, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2002-03, 2003-04.

Με σύνολο 15 συμμετοχές και 226 αγώνες μετράει συνολικά 61 νίκες, 60 ισοπαλίες και 105 ήττες και γκολ 225 υπέρ – 348 κατά. Η καλύτερη θέση που κατέλαβε είναι η 4η, την περίοδο 1964-65.

Μεγαλύτερες (σε έκταση του σκορ) νίκες:
Εντός έδρας: Προοδευτική – Ολυμπιακός Λευκωσίας 9-0 (14/03/1970, 1969-70)
Εκτός έδρας: Ολυμπιακός Πειραιώς – Προοδευτική 0-3 (06/12/1964, 1964-65)
Μεγαλύτερες (σε έκταση του σκορ) ήττες:
Εντός έδρας: Προοδευτική – Εθνικός Πειραιώς 0-5 (29/01/1967, 1966-67)
Εκτός έδρας: Παναθηναϊκός – Προοδευτική 8-1 (27/11/1960, 1960-61)

Aγων. περίοδος-Θέση
1959-60 10η
1960-61 11η
1961-62 10η
1962-63 15η(υποβιβασμός)
1964-65 4η
1965-66 13η
1966-67 8η
1967-68 16η(υποβιβασμός)
1969-70 12η
1970-71 16η(υποβιβασμός)
1997-98 14η
1998-99 12η
1999-00 16η(υποβιβασμός)
2002-03 11η
2003-04 16η(υποβιβασμός)

Έμβλημα και χρώματα

Τα χρώματα του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι όπως και του ιδρυτικού σωματείου το βυσσινί και το λευκό. Έχουν όμως χρησιμοποιηθεί, κυρίως στις δεύτερες εμφανίσεις (εκτός έδρας) και άλλα χρώματα όπως, το γκρί και το μαύρο.

Το έμβλημα του ποδοσφαιρικού τμήματος της Προοδευτικής είναι ο «Φοίνικας». Έχει ομοιότητες με αυτό του ιδρυτικού σωματείου, ενώ με το πέρασμα των χρόνων έχει τυπωθεί σε πολλές παραλλαγές.

Εγκαταστάσεις

Γραφεία

Τα γραφεία του ποδοσφαιρικού τμήματος στεγάζονται μαζί με του ερασιτέχνη στον Κορυδαλλό. Παλαιότερα, τα γραφεία της Π.Α.Ε., έχουν υπάρξει κατά διαστήματα σε διάφορα σημεία της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, ανεξάρτητα απο αυτά του ερασιτέχνη.

Γήπεδο

Ο σύλλογος δεν διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο και προπονητικό κέντρο για να εξυπηρετούνται οι αγώνες και οι προπονήσεις του ποδοσφαιρικού τμήματος. Παραδοσιακή του έδρα του ωστόσο, αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, χωρητικότητας 5.000 θεατών. Βρίσκεται στη συνοικία Άσπρα Χώματα της Νίκαιας, συνορεύει με τον Κορυδαλλό. Θεμελιώθηκε το 1937 και ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Στο γήπεδο, λόγω της έλλειψης ιδιόκτητου προπονητικού κέντρου, προπονείται η ανδρική ομάδα και τα τμήματα υποδομών της ακαδημίας ποδοσφαίρου. Επίσης, στο χώρο των εσωτερικών εγκαταστάσεων του γηπέδου στεγάζονται και τα γραφεία της ακαδημίας[94].

Εκτός της βασικής έδρας

Εκτός το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, που αποτελεί την βασική έδρα του, έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε αρκετούς αγώνες και άλλα γήπεδα.

Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης
Ένα απ’ αυτά είναι το παλιό στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο χρησιμοποιούσε επί πολλά έτη στο παρελθόν, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και αρχές του ’70, στο οποίο η ιστορία του συλλόγου μετρά τις πρώτες της σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις.

Επίσης, έχει χρησιμοποιήσει για πολύ πιο προσωρινά διάστηματα, κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90 και άλλα γήπεδα όπως το ΔΑΚ Κορυδαλλού και το Γήπεδο Αιγάλεω. Τελευταία φορά που χρησιμοποίησε το ΔΑΚ Κορυδαλλού για έδρα του, ήταν το 2009, σε αγώνα Προοδευτική – Αχαρναϊκός, λόγω εργασιών στη βασική έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Επίσης, το συγκεκριμένο γήπεδο αποτέλεσε χώρος για τις προπονήσεις των ακαδημιών.

Τίτλοι και Διακρίσεις

Τίτλοι
Πανελλήνιες διοργανώσεις
Πρωταθλήτρια Β’ Εθνικής (1): 1963-64 (Β’ Όμιλος)
Πρωταθλήτρια Γ’ Εθνικής (1): 1989-90 (Νότιος Όμιλος)
Πρωταθλήτρια Δ’ Εθνικής (1): 2010-11 (9ος Όμιλος)
Τοπικές διοργανώσεις
Πριν την καθιέρωση των Εθνικών κατηγοριών
Πρωταθλήτρια Α2′ ΕΠΣ Πειραιά (1): 1954-55
Πρωταθλήτρια Β’ ΕΠΣ Πειραιά (1): 1938-39
Μετά την καθιέρωση των Εθνικών κατηγοριών
Πρωταθλήτρια Α’ ΕΠΣ Πειραιά (1): 2015-16 (2ος Όμιλος)
Κύπελλο Πειραιά (2): 2010-11, 2014-15

Διακρίσεις
Τετραθλήτρια Α’ ΕΠΣ Πειραιά: 1958-59
Δευτεραθλήτρια Α’ ΕΠΣ Πειραιά (2): 1956-57, 1957-58 (πρόκριση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα)
Τριταθλήτρια Α’ ΕΠΣ Πειραιά: 1939-40 (πρόκριση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα)
Αξίζει να σημειωθεί πως η Προοδευτική, πιο συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής της Νίκος Μητώσης, πέτυχε το πρώτο τέρμα στην ιστορία της Α’ Εθνικής την περίοδο 1959-60, (25 Οκτωβρίου 1959, Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, Προοδευτική – Απόλλων Kαλαμαριάς 1-0).
Δευτεραθλήτρια Β’ Εθνικής: 1968-69, 1996-97
Τριταθλήτρια Β’ Εθνικής: 2001-02
Δευτεραθλήτρια Γ’ Εθνικής: 1991-92
2 παρουσίες σε Ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας: (1959-60, 1964-65)
3 παρουσίες στα Προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας: (1963-64, 1982-83, 2003-04)