Οι πρωταγωνιστές είμαστε εμείς…

Οι πρωταγωνιστές είμαστε εμείς…

Στην παραπάνω φωτογραφία δεν θα δείτε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Ούτε κάποιο από τα μεγάλα αστέρια που φόρεσαν την φανέλα με τον Φοίνικα στο στήθος. Στην φωτογραφία διακρίνονται οπαδοί της ομάδας μας από την μακρινή δεκαετία του ’70 σε φιλικό αγώνα στην Φθιώτιδα.

Είναι αυτοί που μας έδειξαν και μας έμαθαν να υποστηρίζουμε με όλη μας την αγάπη την Προοδευτική και μόνο. Πάντα σε αυτή την ομάδα ο καλύτερος παίχτης ήταν ο τεράστιος κόσμος της. Να μιλήσουμε για τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 της ένδοξης ιστορίας μας, που κόσμος από όλα τα μέρη της Αθήνας γέμιζε τα Σάββατα το μεσημέρι το Καραΐσκάκη, για να δουν τον Σκούφο τον Φραντζή και τα άλλα αστέρια να διδάσκουν ποδόσφαιρο.

Να θυμηθούμε τα πέτρινα χρόνια των δεκαετιών ’70 και ’80 που η ομάδα ήταν ασανσέρ μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής. Τότε που ιδρύθηκε ο “Σ.Φ. Προοδευτικής” αλλά και η “Νo Gate”. Τις δεκαετίες που η ομάδα δεν δίδαξε ποδόσφαιρο. Έδειξε όμως ο κόσμος της ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, τι σημαίνει κερκίδα, παλμός, φανατισμός και τι σημαίνει να αγαπάς και να ακολουθείς την ομάδα της καρδιάς σου από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες η ομάδα έζησε μια δεύτερη χρυσή εποχή. Το “κλουβί” κάθε Κυριακή γεμάτο. Απίστευτες σε όγκο και παλμό πορείες, άλλοτε με τα πόδια άλλοτε με πούλμαν και μηχανάκια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε κάθε μεγάλη πόλη που έπαιζε η “Βασίλισσα” του Πειραιά.

Τα τελευταία 10 χρόνια τα πιο μαύρα και δύσκολα χρόνια. 4000 κόσμος στο Καραΐσκάκη. 4000 κόσμος με το Αιγάλεω στο κλουβί. 3000 λαού με την ομάδα σχεδόν υποβιβασμένη για πρώτη φορά στα τοπικά με Ιωνικό. Στο τοπικό όλα τα γήπεδα του Πειραιά γεμάτα με Προοδευτικάνους.

Μπορεί αυτή την φανέλα να την έχουν φορέσει ο Σκούφος, ο Μπέσης, ο Φραντζής, ο Προτάσοφ, ο Αλ Τζάχερ, ο Τάτσης, ο Μώρας, ο Φραντζέσκος και τώρα να την φόρα ο Μπαντίκος, ο πρωταγωνιστής όμως στο γήπεδο φίλε Προοδευτικάνε από το 1927 μέχρι σήμερα είσαι εσύ. Δεν είσαι ο δωδέκατος παίχτης. Είσαι αυτός που αναγέννησες τον Φοίνικα όταν εκείνος καιγόταν στα τοπικά

Ο Προοδευτικάνος είναι ο πιο ταλαιπωρημένος οπαδός στην Ελλάδα. Αλλά και ο πιο περήφανος αφού υποστηρίζει μια αυθεντική ομάδα όχι μια ομάδα συγχωνεύσεων. Προοδευτική σημαίνει Νίκαια, Κορυδαλλός, Κοκκινιά, Πειραιάς, προσφυγιά, φτωχολογιά και περηφάνια.

Ένα δικό μας ταξίδι με πούλμαν όλη η δική σας η ζωή.
ΜΟΝΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ!

#Proodeftiki #history #crimson_club

Σχόλια