Φόρος τιμής στη μνήμη των νεκρών της Καντάνου

Μνημείο Καντάνου στην κεντρική πλατεία του χωριού

Μπορεί σε λίγες ώρες να διεξάγεται ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας όμως η Κάντανος είναι ένας τόπος που ιστορικά βίωσε τραγικά γεγονότα στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κατάληψη του νησιού, από τους Γερμανούς, έπειτα από την Μάχη της Κρήτης είχε τεράστιο τίμημα στον πληθυσμό. Η σθεναρή αντίσταση που κατέβαλαν οι Κρητικοί είχε ως επακόλουθο να ακολουθήσουν αντίποινα από τους κατακτητές. Στην περίπτωση της Καντάνου οι σφοδρές μάχες στο φαράγγι μεταξύ των κατοίκων και των κατακτητών στις 23 και 24 Μαΐου του 1941 επέφεραν απώλειες 25 Γερμανών στρατιωτικών ώσπου τελικά μια μέρα αργότερα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους καταλαμβάνοντας το χωριό. Αυτό ώθησε τους περισσότερους κατοίκους να διασκορπιστούν στα τριγύρω βουνά.

Η θηριωδία της Καντάνου στις 3 Ιουνίου του 1941

Η “Πύρρειος” νίκη των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης δίνει το έναυσμα για σφοδρά αντίποινα. Στις 2 Ιουνίου του 1941 οι κατακτητές εκτελούν από 23 έως 60 αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων και επιστρέφουν στη Κάντανο όπου και εκτελούν 6 ηλικιωμένους. Το επόμενο ξημέρωμα εκτελούν απόφαση για εκθεμελίωση ολόκληρου του οικισμού. Η Κάντανος πυρπολείται από άκρη σε άκρη κι ενώ τα σπίτια καίγονται και τα ζώα σφάζονται όσοι κάτοικοι αντιλαμβάνονται εγκαίρως την καταστροφή τρέχουν να γλιτώσουν. Στο χωριό όμως έχουν απομείνει περίπου 180 ψυχές. Οι κατακτητές συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Αφού ολοκληρώσουν την θηριωδία τους αναρτούν πινακίδες ώστε να τρομοκρατήσουν κάθε σκέψη για αντίσταση. Στόχος τους να μην επανοικοδομηθεί ποτέ η Κάντανος και η ποινή για όποιον την επισκεφτεί ή επιδιώξει την ανοικοδόμηση της είναι ο θάνατος.

Η μάχη της Κοκκινιάς τον Μάρτη του 1944

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα και στις δικές μας γειτονιές από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου του 1944 λαμβάνει χώρα η μάχη της Κοκκινιάς. Οι κάτοικοι της Κοκκινιάς αντιστέκονται μαζικά και οργανωμένα όλο αυτό το διάστημα στους κατακτητές. Οι Γερμανοί όμως γνώριζαν πως χτυπώντας επιτυχώς την Κοκκινιά θα έπλητταν ολόκληρο το αγωνιστικό κίνημα. Οι μάχες εξαπλώνονται από το Γ’ Νεκροταφείο μέχρι το σημερινό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Η μάχη της 7ης Μάρτη 1944 είναι σφοδρή και σε κάθε στενό γύρω από το Περιβολάκι γίνεται πραγματικός πόλεμος μεταξύ των αντιμαχόμενων. Η εκτέλεση των συλληφθέντων, από τις 5/3/1944, στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και οι 300 αιχμάλωτοι Κοκκινιώτες που μεταφέρονται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στις 8 Μάρτη, δε λυγίζουν στα βασανιστήρια ώστε να προδώσουν άλλους Κοκκινιώτες. Ο επίλογος για 37 από αυτούς είναι τραγικός αφού στις 9/3/1944 εκτελούνται στα νταμάρια του Χαϊδαρίου. Μεταξύ των συλληφθέντων στα γεγονότα εκείνων των ημερών ήταν και ο Στέφανος Πατεράκης ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής αλλά και κάτοικοι-υποστηρικτές της που ζούσαν στην καρδιά της Κοκκινιάς όπου ιδρύθηκε, περίπου 20 χρόνια νωρίτερα, το σωματείο.

Το μπλόκο της Κοκκινιάς

Τα αντίποινα αυτής της αντίστασης ήρθαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944 όταν δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν και περικύκλωσαν την Κοκκινιά. Όλοι οι άνδρες ηλικίας 14 έως 60 ετών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Οσίας Ξένης προκειμένου να ελεγχθούν ενώ όσοι δεν συμμορφώνονταν στην εντολή εκτελούνταν επιτόπου. Μετά από κάποιες ώρες περισσότεροι από 20 χιλιάδες Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία όπου ντόπιοι δωσίλογοι, φορώντας κουκούλες, υποδείκνυαν όσους κατοίκους της Κοκκινιάς αντιστέκονταν. Αυτοί οδηγούνταν στην Μάντρα της Κοκκινιάς, ένα προπολεμικό ανενεργό ταπητουργείο, όπου εκτελέστηκαν 75 συνολικά Έλληνες από τους Γερμανούς κατακτητές. Στο τέλος της ημέρας η Κοκκινιά μετρούσε 350 νεκρούς με τις σωρούς να θάβονται στο Γ’ Νεκροταφείο ενώ ακόμη 8000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές

Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές όμως 78 χρόνια μετά τη θηριωδία στην Κάντανο και 75 από αυτήν της Κοκκινιάς. Μνήμες και ιστορικά τεκμήρια που πορεύονται παράλληλα με τους κατοίκους σε αυτές τις περιοχές αφού πολλές οικογένειες ακόμα και σήμερα δεν ξεχνούν και ανασύρουν στη θύμηση τους όσους ανθρώπους χάθηκαν. Είναι τα κοινά στοιχεία που συνδέουν την Κάντανο με την Κοκκινιά, τα στοιχεία που πρέπει να ενώνουν τους Έλληνες από άκρη σε άκρη της χώρας. Ως ελάχιστος φόρος τιμής θα είναι η επίσκεψη μας και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Καντάνου σε αυτό το ταξίδι μας με την Προοδευτική. Εις μνήμην των νεκρών…

#proodeftiki #crimson_club #proodeftiki_fans

Σχόλια